Munkaerő

Oktatás

A karcagi kistérség lakossága 57.000 fő, míg az Észak-Alföld Régiónak összesen 1.5 millió lakosa van. A Régió 400.000 munkavállalóját főként a szolgáltató szektor foglakoztatja, azonban a mezőgazdaságban dolgozók aránya közel 10%, ami kétszerese az országos átlagnak.

A városban 7 általános iskola (4 önkormányzati, 2 egyházi és 1 speciális), 1 gimnázium és három szakközépiskola (élelmiszeripari, egészségügyi és gépészeti) működik, valamint egy órán belül elérhető négy egyetem (Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen), amelyek a potenciális képzési igények 100%-át lefedik. A gimnáziumban és a szakközépiskolákban minden szak felsőfokú szakképzésként is működik, így az élelmiszeripari képzés is. Ezen felül folyamatosak a városban a képzések - átképzések is, melyeket 5 különböző intézmény szervez (köztük helyben elérhető a felsőfokú IT-képzés). Felismerve a lokális tudás jelentőségét, a karcagi élelmiszeripari képzés fejlesztésében a jövőben aktív szerepet vállal a Vidékfejlesztési Minisztérium. 

A Debreceni Egyetem mindössze 60 km távolságra található Karcag városától. Magyarország egyik legjelentősebb egyetemén magas szintű élelmiszeripari képzés folyik, a képzés mezőgazdasági és élelmiszeripari kutató és fejlesztő központja Karcagon található.

ko776rnyezetve769delem_1_400

Munkaerő

A szakképzett munkaerő viszonylag alacsony bérköltségek mellett biztosítható. Az élelmiszeriparban havi átlagfizetések bruttó 125.000 HUF alakulnak, ami a régió magas munkanélküliségi rátája (12%) okán nem számíthat növekedésre. Ez a bérszint a szomszédos Romániához és Szlovákiához viszonyítva is versenyképes. 

További információk az ipari park környezetéről

Bővebben az ipari park lokációjáról

Bővebben

Elhelyezkedés

Bővebben

Fotótár